Motorové noviny

Když jsem přemýšlel, jak tento článek započít, tak jsem se původně chtěl zamyslet (a nakonec vynést opačné mínění) nad jedním Aronianovým citátem: ,,Šachové programy jsou našimi nepřáteli, ničí romantiku šachu. Odstraňují ze hry krásu. Všechno může být spočítáno“. Než mi došlo, že Aronian pravděpodobně počítačový šach (jemuž chci dnešní článek věnovat) vůbec nemyslí, ale spíše odsuzuje programy kvůli tomu, že díky nim se lidé mohou perfektně připravit v zahájení, poučit se jejich ,,stylu“, či že vyvrací naše oběti v Talově stylu.

Já se totiž v poslední době nadchl do sledování partií mezi motory, které dle mého názoru krásu vůbec nepostrádají (i když je to možná krása trochu odlišného druhu :-) ). A proto bych se s vámi o mou velkou radost rád podělil ;-) . Chápu, že některým lidem partie mezi počítači nemusí vyhovovat - chybí zde lidský faktor a taktických chyb, či náhlých zvratů se zde nedočkáte (To by mohlo být další vysvětlení Aronianova citátu). Na druhou stranu to, co v běžných lidských partiích většinou považujeme za pěkné, je tu často v nadbytečné míře – nechybí ostré taktické přestřelky, dynamicky vedené partie, romantika a dokonce ani zajímavé poziční bitvy, průlomy v zablokovaných pozicích či zajímavé koncovky. Někdo by zase mohl považovat za krásné to, co v lidských partiích naopak neuvidíme, čímž mám na mysli například občasnou ,,odtažitou“ poziční hru některých motorů, kterou by někteří mohli považovat za nelogickou.

Předpokládám, že většina šachistů žádnou celou motorovou partii nesledovala – buď vůbec neví, že se nějaké konají, nebo jim nedali šanci. Takže bych vám na konci článku i nabídl jednu nadcházející událost ;-) .

Také bych rád podotknul, že nejsem expert na počítačový šach, spíše jen nadšenec, takže některé informace mohou být nepřesné (spíše uvádím vlastní názor – například ohledně stylu různých motorů a jejich silných stránek).

Věnoval bych se partiím třech velikánů z posledních let – Začal bych známým Houdinim a poté ještě dalším dvoum, které Houdiniho předčili a v současnosti mezi sebou vedou bitvy o motorový trůn (No nezní to skvěle? Musím to prostě napsat ještě jednou – Motorový trůn! No a když už jsme u toho - Motorový trůn! Motorový trůn! Motoro… no dobrá to už stačí, sorry, že jsem se nechal unést…) – jimiž jsou Stockfish a Komodo.

Většinu partií vybírám z turnaje TCEC, který je považován, za nejvýznamnější turnaj šachových programů. Právě běží 7. sezóna a když se podíváme na začátek této soutěže, tak tenkrát dominoval právě Houdini, který vyhrál první tři dokončené sezóny – 1,2 a 4 (vzhledem k tomu, že sezóna 3 nebyla dokončena).

Pokud se v počítačovém šachu vůbec dá hovořit o něčem takovém jako styl, tak Houdini by byl romantik - velice vynalézavý program, který rád řeší situace ostrou taktikou, neváhaje obětovat materiál a jenž je silný v dynamických pozicích. To potvrzuje první partie (vzhledem k tomu, že partií bude hodně stejně jako textu, tak doporučuji si vždy přečíst text k dané partii, poté si ji přehrát níže v přehrávači a vrátit se zpět do textu k další partii. Snad to tak bude nejjednodušší :-D ), která je dost možná nejznámější počítačovou partií vůbec a je často přezdívána Houdini Immortal. Houdini v dynamicky sehrané partii, kde obětuje hned tři pěšce, úplně přejede nechápající Rybku. Velice se mi líbil komentář Štěpána Žilky k této partii na NSS, a tak jsem si jej dovolil použít (což mi posvětil i právník Honza Fiala ;-) ).

Druhá partie – partie z letošního roku, která některým lidem možná nemusí sedět – Komodo zcela rezignuje na protihru, čímž umožní Houdinimu přesunout všechny figury na královské křídlo, kde kreativním způsobem zvládne prorazit.

Nyní bych se s těžkým srdcem přesunul k jiným enginům (Houdini byl dlouhá léta můj blízký kamarád, který se mnou analyzoval partie a já ho na oplátku s sebou vozil po šachových utkáních, ach… úplně jsem obrečel, když jsem jej nahradil), neboť v posledních letech a sezónách v TCEC se před Houdiniho dostaly hned dva enginy, které se od něj svým ,,stylem“ liší a bude jim věnován i větší prostor, protože mi jejich partie přijdou daleko zajímavější.

Pokud Houdini byl útočný romantik, pak o Stockfishovi lze tvrdit, že je spíše pozičnějším a techničtějším typem a Komodo dokonce až přísně pozičním. Když jsem začínal hrát šachy, většinou se tvrdívalo, že programy jsou slabé v zavřených pozicích a koncovkách, když však koukám na partie těchto dvou enginů, tak si myslím, že v těchto oblastech udělaly velký posun kupředu. Samozřejmě stále existují pozice a koncovky, s kterými si nevědí rady (pro potřeby článku jsem se rozhodl udělat malý experiment – hledal jsem nějakou technickou koncovku s minimem taktiky, kterou lépe stojící hráč zvládl vyhrát, aniž by slabší strana udělala chybu při bránění. Při čtení Shereshevského jsem objevil koncovku Aljechin – Euwe (od 17.tahu bílého - http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1012117), zadal ji dvěma programům (bílými Stockfish, černými Naum) a zatímco Aljechin koncovku bez problémů vyhrál, tak Stockfish, který většinu partie ukazoval cca 1,8+, nebyl schopen udělat žádný pokrok a partie skončila remízou pravidlem 50 tahů), ale takových pozic je již méně než dříve.

Stockfish, který mimo jiné obhajuje poslední vítězství v TCEC, je možná techničtější než Houdini, ale díky svému těžce hlubokému propočtu, jenž je často o 10 i více ,,vrstev“ dále než jeho protivníci, je velice silný i v taktice a dynamických pozicích a sehrál řadu krásných ostrých partií. Tato univerzálnost jej činí pravděpodobně nejúspěšnějším programem poslední doby.

Stockfish a taktika

Třetí partie – Nejdiskutovanější počítačová partie posledních měsíců - pokud jsme si výše ukázali Houdiniho immortal, tak i Stockfishova nedávná výhra s Jonnym si prozatím (než Stockfish sehraje něco ještě lepšího :-) ) zaslouží být nazývána Stockfish Immortal. Bílý se v ní odhodlá k nevídané oběti celé věže na více než dvacet tahů, pro člověka na první pohled bez postačující kompenzace (troufám si říci, že i kdyby člověk věděl, že to je dobrý tah (například díky domácí přípravě), tak by se k ní neodhodlal, neboť je po něm v dalších tazích vyžadována enormně přesná hra). Stockfish ačkoliv ryba (konkrétně treska), tak ukazuje, že mu koule rozhodně nechybí…

Čtvrtá partie – Stockfish zde černými ve velkém stylu (obětní hrou na královském křídle) přejede Komoda.

Pokud se vám tyto dvě partie líbily, tak si můžete přehrát i partii 5 a 6, rovněž s ostrým a taktickým průběhem.

Stockfish a technika

Sedmá partie – jedna z mála výher černých figur během finále šesté sezóny TCEC. Stockfish pozičně obětuje kvalitu a poté Komoda, jenž nebyl schopen rozehrát své figury, trpělivě přehraje.

Osmá partie – Zatímco dříve si počítače nedokázaly poradit se zablokovanými pozice, Stockfishovi se již nejednou povedl připravit hezký průlom, tentokrát proti Houdinimu.

Devátá – Komplikovaná věžovka, s velkým množstvím počítaní – jako dělaná, pro takticky hluboko orientovaného Stockfishe.

Stockfish a Nakamura

Na závěr povídání o Stockfishovi se sluší zmínit o letošní události, kde naše Treska zasedla proti Nakamurovi. Dvě partie sehrál Hikaru bílými a navíc s pěšcem více, další dvě poté s pomocí Rybky. Oba dva minizápasy vyhrál Stockfish se skóre 1,5 – 0,5. Partie si můžete přehrát zde - http://www.chessgames.com/perl/chess.pl?tid=84631.

Posledním motorem, jehož partie si dnes představíme, je Komodo. Velký konkurent Stockfishe, jehož poslední verze (Komodo 8), je dost možná ještě silnější než poslední Stockfish, alespoň jeho prozatímní výsledky jsou zatím ohromující. Pokud jsem psal o Houdinim jako o romantikovi a Stockfishovi jako o trochu pozičnějším motoru, který je ale mimořádně silný i v taktice, pak Komodo je rozhodně nejtechničtějším programem - jeho vývojář o něm například napsal, že jeho silnou stránkou je hrát tam, kde není co hrát, či že v pozicích, kde většina enginů není schopna udělat pokrok, Komodo pomalu připravuje průlom a končí vítězstvím.

Na rozdíl od Stockfishe, který počítá těžce do hloubky, je Komodo zaměřen spíš na velice přesné ,,chápaní“ a hodnocení pozice. Pokud bych měl vybrat nějakého šachistu, ke kterému bych mohl Komoda přirovnat, pak by to byl Tigran Petrosjan – stejně jako on prohrává jen výjimečně, v partiích se se svým odtažitým pozičním stylem nikam nežene, má rád poziční oběti kvality a dokonce jsem našel i jeden Petrosjanovský královský pochod v koncovce.

Ze všech současných motorů je Komodo také pravděpodobně vůbec nejsilnějším koncovkářem.

Komodo a koncovky

Desátá partie aneb Komodova óda na dvojpěšce – nevím, jestli jsem z této partie tak nadšený jen já, ale tato koncovka mě opravdu dostává – pro mě osobně asi nejlepší motorová koncovka, kterou jsem zatím viděl. Pozice začíná jako rovná (dle obou programů) a Komodo v ní dokáže až překvapivě rychle přehrát takový motor, jakým je Stockfish!

Jedenáctá partie – Komodovi se podaří vyhrát koncovku různopolných střelců s pěšcem více. Opět je otázkou, zda za výsledek nemůže spíše chybná obrana, než koncovkářský výkon bílého. Každopádně na mě tato koncovka opět zanechala velký dojem.

Dvanáctá partie – Nyní slibovaný pochod krále v koncovce proti Houdinimu.

Komodo a oběť kvality

Třináctá partie - Křišťálově čistý výkon Komoda proti Hannibalovi, jenž si ani neškrtl.

Čtrnáctá partie – Oběť kvality za postouplého pěšce. Střelci bílého v pozici pracují velice efektivně.

Patnáctá partie – Brzká oběť kvality v maratónské partie, kde postupně přehraje Gulla.

Šestnáctá – partie, jež v některých chvílích připomíná souboj Carlsen – Caruana (http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1745442). S anglickým komentářem GM Kuljasevice.

Komodo a technika

Sedmnáctá partie – Komodo prorazí v pozici, kterou by mnoho lidí pravděpodobně hodnotilo jako lepší pro černého díky tomu, že obsadil h-sloupec. Závěr má Komodo navíc precizně spočítaný.

Osmnáctá partie – Komodo pozičně zcela přehraje Houdiniho, navíc s působivou dlouhodobou obětí pěšce (35.e5!).

Devatenáctá partie – Opět přehrání soupeře, s pěknou závěrečnou taktikou.

Dvacátá partie – Velice zajímavá partie, i se spoustou taktických motivů. Závěrečná věžovka vypadá také ostře. Tentokrát s komentářem Jacoba Aagaarda.

Na závěr slibovaná akce – během několika málo dnů skončí čtvrtá fáze sedmé sezóny TCEC a započne finále, ve kterém se s nejvyšší pravděpodobností utkají Komodo se Stockfishem (Komodo na prvním místě má již dostatečný náskok, ale za Stockfishem se stále drží Gull – což mimo jiné znamená, že první tři nejlepší motory na světě mají zvířecí jména – dobří vývojáři asi poznali, že poetičtější jména a představitelé jako varan komodský, nebo treska budou úspěšnější, než nějaký mrtvý maďarský hazardér…). Pokud tomu tak opravdu bude, tak se setkají již potřetí za sebou. Komodova nová verze se zdá být silnější než poslední Stockfish, ale možná, že vývojáři obhajujícího motoru vytáhnou eso z rukávu a vytasí se s novou verzí (což udělali v minulé sezóně). Já osobně budu fandit Tresce, důvod je jednoduchý – je to nekomerční motor, který si můžete stáhnout legálně a zadarmo (https://stockfishchess.org/), zatímco Komodo s Houdinim jsou komerčními motory. Pokud budete mít zájem, tak akci, která běží 24 hodin denně, můžete sledovat zde: http://tcec.chessdom.com/ jakmile začne finále, dám vědět do diskuze ;-) .

 

 

Jan Čermák

 

ŠK Český Brod