Mistrovství Čech 2011

22. - 29.10.2011, Harrachov

Po roce jsme se vrátili na harrachovské místo činu, abychom pokud možno ještě vylepšili loňská umístění na Mistrovství Čech mládeže do 16 let. Oproti minulému roku jsme změnili ubytovací prostory, nikoliv však k horšímu – celý velký barák Dependence AB, patřící ke Sporthotelu, jsme měli jen a jen pro naší společnou českobrodsko-vlašimsko-sedlčansko-kladenskou výpravu. Stravování bylo zařízeno podobně jako loni, akorát na obědy jsem využili nabídku pořadatele. Na tomto místě se sluší napsat velké poděkování naším kuchařkám – paní Filipové a paní Hejné – které se ujaly nevděčné a náročné práce, abychom my ostatní mohli mít maximální pohodlí a nemuseli se starat, co, kde, kdy a za co jíst. Velké díky!

Teď už k samotnému turnaji – nás zajímaly kategorie H12 a H14, hrané tradičním tempem 90 minut + 30 sekund za tah. Postupovalo 8 nejlepších z každé kategorie (pozor při pročítání výsledků na různé mladší přeběhlíky, ti míchají postupovými kartami také!). Kritizoval jsem to už minulý rok a neodpustím si to ani letos – v kategorii H12 bylo 84 účastníků! To je něco šíleného, opět nárust o 14 lidí, nevím, na základě čeho jsou všichni přijímáni do turnaje… I když možná vím, bylo hodně dívek :-) Každopádně v kategorii H12 jsme měli Martina Homolu, se kterým jsme si dali za cíl umístění do 30.místa. Martinovy výkony byly jako den a noc – prohrané 1.kolo s posledním nasazeným, které nakonec zázračně otočil ve svůj prospěch, aby hned den na to předvedl slušný výkon proti tradiční a silné soupeřce Elišce Řeřábkové, opět s vítězným koncem. Ve 3.kole se už dal očekávat někdo z úplné špičky a nakonec to vyšlo na Ondřeje Staňka z Bohemky. Ten rozehrál Morra gambit a celou partii bušil do polopropustné obrany Martina. Už se poměnilo spoustu figur a v jednu chvíli to vypadalo s pěšcem víc poměrně bez problémů, bohužel se Martin zamotal na vlastním písečku a byl nucen kapitulovat ve věžovce. Této partie je škoda, nicméně nutno uznat, že soupeř byl lepší. Ani další kolo se nezadařilo, a tak čekala Martina těžká zkouška proti zvolna se rozjíždějícímu 4.nasazenému Michalu Jelínkovi. Vznikla opět věžovka, ve které borec z Oázy přehnal svou snahu a remízovou pozici dokonce ještě prohrál. Takže po polovině turnaje 3 body z 5 partií, to bylo velmi slušné, ale následující partie přišla ona noc… 6. a 7. kolo bohužel velmi rychle odbyté, dvě jasné porážky ve zběsilém tempu a po hrubých chybách - o nějakém top umístění už jsme nemohli ani snít. Dojem opět napravily závěrečné dvě, pro změnu bezproblémové, výhry – první po pěkném matovém útoku s obětí věže, druhá po rychlém zisku figury a následné realizaci převahy. Sečteno podtrženo, nakonec pěkných 5/9, výkon 1424 a 28.místo. Předvedená hra ve většině partií snášela už přísnější měřítka, oproti loňskému mistrovství je tu jasný posun k lepšímu, i co se spotřeby času týče. Za rok to ale bude jiná opera, rozdíl mezi kategoriemi je značný a pokud chce Martin pomýšlet na nějaké slušné umístění, bude to asi chtít víc trénovat ;-). Kategorii H12 ovládli: 1.Filip Nový, 2.Daniel Kadlec, 3.Jiří Liška.

 

Martin Homola

Martin Homola

 

V kategorii H14 nás zastupoval Martin Horák. Ačkoliv byl letos mladší ročník, tak jsme se shodli na odvážné myšlence, že by nebylo marné se pokusit, stejně jako loni, bojovat o postup. A to i přesto, že ročník 98 (tedy ten starší) je extrémně silný, což se všeobecné ví. Z nějakého důvodu se nasazovali všichni hráči s Fide Elem před hráče, kteří ho zatím nevlastní, takže i kdybyste měli národní Elo třeba 3762, stále by na vás zbylo nasazovací číslo Martina – tedy 36. A to znamenalo do prvního kola 2.nasazeného Daniela Kožůška, což je na svůj věk už dost zkušený borec, několikanásobný účastník různých MČR a extraligový hráč Polabin, takže nic snadného. Martin ho ale naprosto přejel, dokonce černými a uštědřil mu i maťáka! To byl jasný vzkaz konkurenci, který podpořila i zvládnutá pěšcovka ve 2.kole. Stopku vystavil Martinovi až Michal Pajerský z Liberce, o kterém můžeme napsat totéž, co o Kožůškovi - tito dva nakonec skončili na 2. a 3.místě. Dvoukolo začalo divokou a oboustranně hezky hranou partií s Vojtěchem Jandlem a skončilo výhrou nad jedním z dvojčat Hollanových (těžko říct, který doopravdy u partie seděl). 3,5/5 byl dobrý základ, navíc se přidala hladká výhra v kole 6., a průběžné umístění na bedně. Z té Martina srazil mostecký talent Vykouk, to byla bohužel jediná partie vyloženě na jednu branku. 8.kolo mělo rozhodnout o postupových šancích. Ze zahájení vyšel Martin výborně, ale poté přehlédl důležitého pěšce a dostal se do zcela prohrané pozice. Když už mohl soupeř zasadit rozhodující úder, dal si vidle a vzal si otrávenou věž, po čemž dostal jedním tahem mat na h7! (nutno dodat, že i kdyby si tu věž nevzal, tak už byl Martin z nejhoršího venku). Takže trochu štěstíčka bylo potřeba a do posledního kola stačila půlka. Los byl ale stejně jako před rokem nemilosrdný – přidělil opět 5bodového soupeře, jenž musel vyhrát, opět velmi silného a k tomu všemu našeho spolubydlícího Vojtu Filipa. Nebylo příjemné trávit na baráku společně večer, kdy si každý sedl se svým počítačem do jiného kouta a snažil se něco vymyslet… Nakonec se nás Vojta pokusil překvapit Anglickou hrou, se kterou jsme také počítali, a tak byla pozice po zahájení z našeho pohledu velmi dobrá. Bohužel si ale soupeř počkal na chybu v koncovce a věžovku s pikem víc už dotáhl a nám nezbývá, než pogratulovat Vojtovi k postupu! Je to samozřejmě škoda, navlas stejný scénář jako před rokem. Hodně mě to mrzelo, nicméně s odstupem času je potřeba vnímat především suprový výkon 1805 a konečné 12.místo, které je zároveň druhé náhradnické. Předvedená hra výborná, celý turnaj těžcí soupeři, kteří Martinovi zařídili dohromady největší Elo průměr soupeřů v turnaji ze všech hráčů. Jsem přesvědčen, že pokud Martin vydrží pracovat, tak ho za rok už postup nemine… V kategorii H14 kralovali: 1.Jan Petr, 2.Michal Pajerský, 3.Daniel Kožůšek.

 

Martin Horák

Martin Horák

 

Ještě bych rád poděkoval pořadatelům, kteří mají s podobnými akcemi už dlouholeté zkušenosti a je to znát. Snad nikdy jsem během těch pěti mistrovství, kterých jsem se v různých rolích účastnil, nezaznamenal jediný problém. Jistě nějaké byly, ale pan Zdeněk Fiala je vždy řeší, aniž by jakkoliv narušil průběh čehokoliv. Díky i řidičům (p.Homola, p.Horák) a všem spolubydlícím za pěkný týden. A nezapomeňte, že MČech pro náš oddíl ještě nekončí – na stejném místě hraje od 4. do 6.listopadu ještě Jára Boháč kategorii H10!

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod