Open Jeseník 2020

Ještě než přikročím k ukázkám, musím na tomto místě ještě jednou poděkovat celému pořadatelskému týmu v čele s panem Koriťákem. Takhle ochotný a vždy maximálně vstřícný tým lidí, aby člověk pohledal. A k tomu můj oblíbený rozhodčí, který nevím, jak se jmenuje, ale zvládá turnaj prostě a jednoduše s grácií :-) Navíc žádné dvojkolo, takže spoustu času se jen tak poflakovat. Není divu, že kapacita turnaje je rok co rok rychle naplněná.

Já jsem byl konečným devátým místem mile překvapený, dlouho jsem nehrál a v umístění v první desítce jsem ani nedoufal. Sice jsem narazil jen na jednoho papírově silnějšího hráče, ale některé partie měly podle mě dobrou kvalitu a rozhodně jsem si zahrál výborně.

Zajímavostí je, že v pátém kole jsem sehrál jednu z nejbláznivějších partií svého života a podle počtu tahů i nejdelší. Doposud jsem měl podle své databáze prvních pět v žebříčku rekordů na 112, 111, 110, 109 a 108 tahů. Tahle měla 127 tahů. Byla to pěkná a zábavná partička šachu a v noci se mi zdála o soupeřově dvojici jezdců strašlivá knightmare. Partie pozoruhodná, ale neukážu vám ji.

Martin nakonec předvedl dlouhou clutch partii v posledním kole a pěknou výhrou se vyšvihl až na čtvrté místo. Na víc to tentokrát nebylo, Martin na svůj vkus až moc remizoval, ale ani on nehrál vysloveně špatně a ve stylu silných hráčů vytěžil z turnajové formy maximum. Myslím, že konečný výsledek celkem bral. Ale co já vím, už si to nepamatuju.

 

Jiří Bauma – Vít Moravec, pozice po 32…Je3, BNT.

Sejměte černého. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Martin Horák – Ondřej Vraj, pozice po tahu 8…c6, BNT.

Tenhle trik by měl znát nejen každý šachista, ale i každý vyznavač Skandinávské. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Vít Moravec – Dominik Kula, pozice po 26…Dxa3, BNT.

V partii jsem zahrál 27.Vc7, což je v zásadě myšlenka dobrá, akorát přehlíží tah 28.Vbc8! s hrozbou matu na c1 a vypouští značnou část výhody. Zkuste můj 27. tah vylepšit, je to moc hezká idea. Řešení se zobrazí při najetí sem.

 

Jiří Bolacký – Martin Horák, pozice po 24.Vf1, ČNT.

Černý má napadenou dámu. Pokud neuhne, už ho nic v partii trápit nebude. Řešení se zobrazí při najetí sem.

Vít Moravec

 

ŠK Český Brod